Gastroenterološki pregledi

Gastroenterologija – šta je to?

Gastroenterologija – to je grana interne medicine, koja se bavi proučavanjem digestivnog trakta, njegovih funkcija i bolesti, uzroka njihovog nastanka, kliničkih manifestacija, mehanizma razvoja, dijagnostike i razvoja efikasnih metoda za njihovo sprečavanje i lečenje.

Gastroenterolog je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije. On dijagnostikuje i leči bolesti sistema za varenje, tj. gastrointestinalnog trakta, odnosno raznih bolesti jednjaka, želudca, jetre, žučne kese i žučnih puteva, pankreasa, creva (dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva) od kojih su najčešće:

  • bolesti želudca: gastritis, čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, gastroezofagealni refluks, karcinome želuca, infekcija helicobacter pylori, hijatus hernija,...
  • jetre: razne vrste hepatitisa-žutica, kalkuloza žučne kesice i žučnih puteva, zapaljenje žučnih puteva-holangitisi, masna jetra, ciroza jetre, nasledne metaboličke bolesti jetre, tumore jetre,...
  • creva: inflamatorne bolesti creva: Kronova bolest, ulcerozni kolitis; kolitisi drugih uzroka, celijačna bolest, tumori creva, malapsorpcioni sindromi, iritabilni kolon- nervozno crevo, opstipaciju - zatvor, diareju- proliv različitih uzroka, hemoroide,...
  • i druge bolesti digestivnog trakta.

Gastroenterolog u cilju dijagnostike bolesti vrši preglede, od kojih sunajčešći: palpatorni pregled stomaka, ultrazvučni pregled stomaka, gastroskopiju, kolonoskopiju i dr.

Gastroskopija (ezofagogastroduodenoskopija - EGDS) — je vrsta dijagnostičko terapijskog endoskopskog pregleda, koji omogućava vizuelni pregled zidova jednjaka, želudca i duodenuma (dvanaestopalačnog creva) pomoću posebnog instrumenta — gastroskopa. Na ovaj način je omogućena dijagnostika gastritisa, čir na želucu i dvanaetopalačnom crevu, otkrivanje tumora, suženja, proširenih krvnih sudova, mesta krvarenja i dr. bolesti, kao i uzimanje biopsije, određivanje kiselosti, uzimanje testa na helocobacter pilory. Terapijske intervencije su sklerotizacija krvarećih proširenih krvnih sudova jednjaka, kauterizacija ili fotokoagulacija mesta krvarenja, uklanjanje polipa, i dr.

Gastroskop je savitljiva plastično-silikonska cev, prečnika oko 9mm, u kojoj se nalazi sistem optičkih vlakana sa malom svetiljkom i digitalnom kamerom na jednom kraju i okularima na drugom kraju.

Kolonoskopija — je vrsta dijagnostičko terapijskog endoskopskog pregleda, pomoću koje lekar pregleda i ocjenjuje stanje na unutrašnjoj površini debelog creva uz pomoć endoskopa - kolonoskopa. Kolonoskopija daje mogućnost da se vizuelno dijagnostikuju bolesti kao što su Kronova bolest, tumori – kako maligni tako i benigni, od kojih su najčešći polipi (manji benigni tumori) i dr. Kolonoskopija omogućava da se izvrši biopsija ali i da se uklone odredjene lezije, polipi (polipektomija) i dr.

Preglede vrši specijalista – gastroenterolog, načelnik službe gastroenterolgije i hepatologije renomirane beogradske bolnice.

U našoj ordinaciji možete dobiti sledeće usluge iz oblasti gastroenterologije:

  • Pregled specijaliste gastroenterologa,
  • Dijagnostiku i lečenje raznih bolesti želudca i jednjaka,
  • Dijagnostiku i lečenje raznih bolesti jetre, žučne kese i žučnih puteva,
  • Dijagnostiku i lečenje raznih bolesti creva,
  • Dijagnostiku i lečenje raznih bolesti pankreasa,
  • Ultrazvučni pregled abdomena,
  • Gastroskopija – EGDS (ezofagogastroduodenoskopija), sa biopsijom i histopatološkom analizom,
  • Test za određivanje prisustva helicobacter pylori,
  • Kolonoskopija u anesteziji sa biopsijom i histopatološkom analizom.

Specijalistička ordinacija INTERNE MEDICINE

"KUTAK ZDRAVLJA"

dr Milena Mišković

Vojvode Mišića 237
11500 Obrenovac
Srbija

065 433 40 45065 433 40 45
011 411 44 93011 411 44 93

Radno vreme
pon-pet 8:00 - 15:00
sub 8:00 - 13:00